Dezvoltările de spații logistice și industriale în România au revenit pe creștere în 2024

Dezvoltatorii au finalizat anul trecut peste 570.000 de metri pătrați de spații logistice și industriale, în creștere cu 27% față de 2024, astfel că la nivel național stocul de acest tip de spații a ajuns la aproximativ 7,6 milioane de metri pătrați. Activitatea de dezvoltare a revenit pe creștere, după ce în 2023 livrările de proiecte au fost cu 46% sub nivelul din 2022, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Bucureștiul a beneficiat de cea mai mare parte a suprafeței construite în 2024 – 152.500 metri pătrați (27% din total), acesta fiind urmat de Ploiești cu 127.200 metri pătrați (22% din total) și Brașov cu 76.600 metri pătrați (13% din livrările totale din 2024).

În prezent, la nivel național sunt în construcție circa 230.000 metri pătrați, însă estimăm că livrările din acest an vor depăși acest nivel, având în vedere că dezvoltatorii și-au diminuat semnificativ proiectele realizate speculativ, și încep construcția doar după ce au securizate contracte de preînchiriere.

În București – Ilfov se află cea mai mare suprafață de spații în construcție (98.000 metri pătrați), în timp ce în Arad sunt în construcție 22.000 metri pătrați, iar Baia Mare va avea circa 20.000 metri pătrați de noi spații finalizate pe parcursul anului.

În ceea ce privește cererea, în ultimul trimestru al anului trecut a fost consemnată o creștere semnificativă a activității de tranzacționare – 64% peste nivelul din trimestrul al treilea. Cu toate acestea, pe întreg anul 2024, companiile au închiriat 842.800 metri pătrați de spații industriale și logistice, reprezentând o scădere de 16,8% comparativ cu 2023. Cererea nouă a avut o pondere de 62% din volumul tranzacționat în 2024, restul fiind renegocieri ale contractelor existente.

Companiile din domeniul FMCG și de retail au fost cei mai activi chiriași pe piața închirierilor, aceștia fiind urmați de firmele de producție și automotive și de operatorii de logistică și distribuție.
Având în vedere evoluția cererii și a activității de tranzacționare, rata de neocupare a înregistrat o ușoară creștere la 4,9%, la nivel national, fiind așteptată o reducere în 2025 datorită numărului limitat de proiecte dezvoltate speculativ.

Ștefan Surcel, Head of Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Piața spațiilor logistice și industriale din România trece printr-o perioadă de stabilizare, cu livrări în creștere și o cerere solidă din partea companiilor din retail, FMCG și producție. În ciuda unei ușoare majorări a ratei de neocupare, perspectivele pentru 2025 rămân optimiste, deoarece evoluția economică pozitivă, cu un PIB în creștere și o inflație în scădere, creează un context favorabil pentru continuarea dezvoltărilor în acest sector.”

Chiriile de referință din București și din principalele destinații industriale și logistice din țară au rămas în general constante, între €4.20 – €4.70 /mp/lună în T4 2024, la niveluri mai reduse fiind comercializate proiectele cu rate mai mari de neocupare. Pentru perioada următoare nu sunt estimate fluctuații semnificative ale chiriilor, însă proiectele noi ar putea fi disponibile la chirii mai ridicate, în principal ca urmare a creșterii costurilor de construcție și a prețurilor de achiziție a terenurilor.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor.

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în aproape 400 de birouri și peste 60 de țări și venituri de 9,5 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare.

  • Alte articole:

    Accelerator dedicat soluțiilor pentru natură și tehnologie curată, pentru inițiative din România și Bulgaria

    Rezolv Energy și SCION anunță lansarea SCION Accelerator, un program de 10 săptămâni dedicat echipelor aflate la început de drum care activează la intersecția dintre ecologie, știință și tehnologie scalabilă…

    Citeste articolul
    Infinity Nord, investiție de 180 mil. euro, are parteneriate strategice cu Auchan și World Class

    Infinity Nord, unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare urbană din București, a obținut aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru Fazele I și II. Proiectul realizat de REDPORT…

    Citeste articolul

    Articole marketing - publicitate - PR - stiri brandINFO.ro:

    Lenovo, partener tehnologic al turneului feminin de tenis UniCredit Iași Open WTA 250

    Lenovo, partener tehnologic al turneului feminin de tenis UniCredit Iași Open WTA 250

    Merck România: campania de conștientizare a simptomelor cancerului de cap și gât

    Merck România: campania de conștientizare a simptomelor cancerului de cap și gât

    Cardul de debit Visa eToro oferă 4% înapoi în acțiuni pentru achizițiile zilnice

    Cardul de debit Visa eToro oferă 4% înapoi în acțiuni pentru achizițiile zilnice

    Lay’s revine alături de Electric Castle și pregătește experiențe inedite pentru participanți

    Lay’s revine alături de Electric Castle și pregătește experiențe inedite pentru participanți