Românii pun un accent tot mai mare pe produsele cosmetice cu ingrediente naturale

Cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research explorează comportamentele și preferințele consumatorilor români în ceea ce privește produsele cosmetice, punând accent pe tendințele legate de utilizarea produselor naturale.

45% dintre români consideră foarte important ca produsele cosmetice pe care le utilizează să fie naturale.

Principalele criterii de alegere a cosmeticelor sunt eficiența produsului (66%), ingredientele naturale (62%) și prețul accesibil (60%).

Aluminiul (52%), parabenii (47%) și sulfații (42%) sunt cele mai evitate ingrediente din compoziția produselor cosmetice.

28% dintre români verifică întotdeauna dacă produsele achiziționate sunt naturale, iar în ceea ce privește produsele cosmetice, 45% consideră că este esențial ca acestea să fie naturale

Conform celui mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research, românii asociază un produs natural cu absența substanțelor chimice și a conservanților (83%), cu caracteristici ecologice și sustenabile (41%) sau cu certificări organice (33%).

În ceea ce privește comportamentul de cumpărare, 55% dintre consumatori afirmă că verifică uneori dacă produsele achiziționate sunt naturale, 28% fac acest lucru întotdeauna, iar 16% verifică rar sau deloc. Totuși, factorul preț reprezintă o barieră semnificativă, doar 19% dintre români fiind dispuși să plătească un preț mai ridicat pentru produsele naturale, în timp ce 60% ar accepta doar în situația unei diferențe foarte mici de preț.

În domeniul produselor cosmetice, 45% dintre români consideră foarte important ca produsele pe care le utilizează să fie naturale, cu o pondere mai mare identificată în rândul părinților cu copii sub 18 ani (47% comparativ cu 43% în cazul celor fără copii). De asemenea, 37% dintre respondenți consideră important acest aspect, iar 14% manifestă o poziție neutră.

Principalele criterii de alegere a cosmeticelor sunt eficiența produsului (66%), ingredientele naturale (62%) și prețul accesibil (60%)

Evaluând modalitățile prin care românii identifică produsele naturale, 91% declară că citesc eticheta, 25% se bazează pe recomandări de la cunoscuți, influenceri etc., iar 23% se orientează după elementele de design ale ambalajului.

La o privire mai atentă, se poate observa faptul că bărbații tind să se bazeze mai mult atât pe recomandări (28% comparativ cu 21% în cazul femeilor), cât și pe aspectul ambalajului (27% comparativ cu 18% în cazul femeilor). De asemenea, recomandările sunt mai frecvent luate în considerare de tinerii între 18-34 ani (32% comparativ cu 25% în întregul eșantion).

Referitor la cele mai importante criterii de alegere a produselor cosmetice, românii menționează eficiența (66%), ingredientele naturale (62%) și prețul accesibil (60%).

Persoanele de peste 55 de ani acordă o importanță mai mare ingredientelor naturale (70%), în timp ce tinerii între 18-24 ani sunt atrași în mai mare măsură de brand (17% comparativ cu 13% total eșantion).

Aluminiul (52%), parabenii (47%) și sulfații (42%) sunt cele mai evitate ingrediente din compoziția produselor cosmetice

În ceea ce privește familiaritatea românilor cu ingrediente potențial toxice sau controversate din produsele cosmetice, cei mai mulți sunt familiarizați cu ingrediente precum aluminiul (prezent în deodorante) – 85%, sulfații – 81% și parabeni – 76%.

Pe de altă parte, cu ingredientele precum ftalații (53%) și formaldehida (38%) nu sunt deloc familiarizați.

Privind obiceiurile de cumpărare a cosmeticelor, majoritatea românilor declară că evită întotdeauna sau frecvent produsele care conțin ingrediente precum aluminiul (52%), parabenii (47%) sau sulfații (42%).

Tendința de a evita aceste ingrediente este mai pronunțată în rândul femeilor, care sunt mai atente la prezența lor în produsele cosmetice, procentele înregistrate fiind cu aproximativ 10% mai mari față de bărbați pentru toate cele trei ingrediente menționate.

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiză în peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede că cercetarea de piață reprezintă baza deciziilor corecte și a poziționării brandurilor. Soluțiile calitative și cantitative ajută de 16 ani companii din România și alte țări din Europa.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 08-12.01.2025 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban. Mărimea eșantionului a fost de 1002 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.

  • Alte articole:

    Noi dispozitive Lenovo ThinkPad pentru profesioniști – creatori de conținut, ingineri, utilizatori avizați și echipe hibrid

    Lenovo a lansat un portofoliu actualizat de dispozitive ThinkPad concepute pentru a răspunde nevoilor în continuă schimbare ale profesioniștilor de azi – de la creatori de conținut și ingineri până…

    Citeste articolul
    Producătorul de bere artizanală Ground Zero: creștere de 25% în T1, 2025

    Ground Zero, unul dintre principalii producători de bere artizanală din România, a raportat o creștere de 25% a vânzărilor în primul trimestru din 2025 față de aceeași perioadă a anului…

    Citeste articolul

    Articole marketing - publicitate - PR - stiri brandINFO.ro:

    Decathlon și MedLife: parteneriat pentru promovarea stilului de viață activ și echilibrat

    Decathlon și MedLife: parteneriat pentru promovarea stilului de viață activ și echilibrat

    PRwave.ro aniversează 20 de ani de conținut relevant

    PRwave.ro aniversează 20 de ani de conținut relevant

    Decathlon, partener principal Bucharest International Half Marathon & 10K by Constantina Diță

    Decathlon, partener principal Bucharest International Half Marathon & 10K by Constantina Diță

    Colecta Națională de Alimente, ediția de Paște 2025: colectarea a peste 704 tone de alimente neperisabile

    Colecta Națională de Alimente, ediția de Paște 2025: colectarea a peste 704 tone de alimente neperisabile