• EUR:
  • USD:

Promotie de Brand

Vorbesti, Net Primesti de la Vodafone, pentru toti utilizatorii din Romania, indiferent de retea Vorbesti, Net Primesti de la Vodafone, pentru toti utilizatorii din Romania, indiferent de retea

Utilizatorii Cartelei Vodafone, atat cei noi cat si cei existenti, pot acumula trafic de date gratuit, de pana la 10 MB/ minut, in limita a 10 GB/ luna. In premiera, campania “Vorbesti, Net Primesti” se adreseaza si utilizatorilor din alte...

citeste mai mult

Promotie de Brand

Toshiba reintroduce Garantia No Matter What, oferind clientilor protectie completa pentru laptopurile lor Toshiba reintroduce Garantia No Matter What, oferind clientilor protectie completa pentru laptopurile lor

Toshiba Europe GmbH a anuntat relansarea Garantiei No Matter What – o oferta care confera un plus de siguranta in cazul unor evenimente neasteptate si nedorite. Disponibila gratuit la achizitionarea laptopurilor de consum, Garantia No Matter What...

citeste mai mult

Promotie de Brand

Peste 30 de premii pentru cei care aleg STAR Student, pachetul gratuit de produse si servicii BT Peste 30 de premii pentru cei care aleg STAR Student, pachetul gratuit de produse si servicii BT

Banca Transilvania a dat startul unei campanii cu peste 30 premii atractive pentru persoanele care aleg până la finalul anului pachetul gratuit STAR Student. Se pot câstiga următoarele: 3 iPhone-uri 6S, 3 Ipad-uri si 25 de brătări Fitbit...

citeste mai mult

Dezbatere – De la ce varsta vrei sa poti conduce in Romania?

Dezbatere – De la ce varsta vrei sa poti conduce in Romania?

N-a trecut niciun an de zile de cand un deputat din Parlamentul Romaniei, Petru Movila, dorea ca tinerii de 16 ani sa poata da de carnet ca in alte state Occidentale. Evident ca propunerea legislativa a declansat de atunci o multime de controverse atat in randul tinerilor, parintilor dar si in randul instructorilor scolilor auto.

Proiectul avea totusi cateva reglementari care trebuiau respectate. De exemplu, acel tanar de 16 ani putea conduce doar insotit de un adult cu experienta, posesor de carnet de sofer si care sa fi avut rezultate pozitive la teste auto categoria a,b,c,d,e. In plus, tinerii nu aveau voie sa depaseasca viteza de 70 km/h in afara localitatii. Iar limitarile nu se opreau aici. Masinile pe care ar fi putut sa le conduca tinerii n-ar fi trebuit sa permita o viteza mai mare de 45 km/h, asta inseamna masini hybrid sau electrice cu o capacitate a motorului destul de mica.

In Romania, in prezent, se afla in medie in jur de 70-80 de scoli de soferi la nivelul fiecarui judet. Dupa Bucuresti, unde gasim peste 200 de scoli, urmeaza Prahova cu peste 160 si Constanta cu peste 150. Vezi lista scolilor pe judete de pe site-urile de specialitate care livreaza continut dedicat celor care vor sa dea de carnet.

Ce este interest de urmarit este modul in care se obtine carnetul de soferi si in alte tari raportat la Legislatia din Romania. De exemplu, in tara noastra, permisul auto se obtine dupa 24 de ore de teorie si 30 de ore de practica dupa care urmeaza examenul auto. Testarea are doua parti, o parte teoretica unde subiectul primeste 26 de intrebari grila si n-are voie sa greseasca mai mult de 4 intrebari si apoi testul practic, de maxim 30 de minute in care subiectul trebuie sa conduca prin orasul unde unde se afla inregistrat cu buletinul. Daca nu depaseste limita de 20 puncte de penalizare, este admis.

Legat de varsta minima, in present, in Romania aceasta a ramas de 18 ani. In schimb, exista tari in Europa precum Suedia si Norvegia unde poti obtine carnet de conducere de la 16 ani. Tot la 16 ani poti sa conduci in Australia, Noua Zeelanda si Canada.

In Africa de Sud, chiar daca varsta minima este 18 ani, examenul pentru condus este mult mai complex decat in Romania. In primul rand cursantul trebuie sa execute mai multe tipuri de parcari intr-o zona special amanejata si abia apoi incepe testul de condus pe strada. Si acest test dureaza aproape 60 de minute, dublu fata de Romania.

Cea mai interesanta situatie se inregistreaza insa in Statele Unite ale Americii, unde varsta minima pentru a avea un carnet de sofer variaza de la 14 ani si 3 luni in statul Dakota de Sud, pana la 17 ani, in statul New Jersey. In schimb exista multe restrictii pentru soferii adolescenti. In plus sa nu uitam ca in America tinerii au voie sa consume alcool decat dupa varsta de 21 de ani.

In majoritatea statelor din SUA exista o perioada de proba, in care soferii au permis provizoriu, ce dureaza intre 6 luni si 2 ani, timp in care daca incalca regulile din trafic, sunt supusi unor pedepse mai severe Varsta minima pentru a aplica pentru un permis de conducere fara a avea restrictii este de 21 de ani.

Trebuie precizat ca vorbim de conditiile pentru solicitarea unui carnet de sofer pentru categoria B. Pentru celelalte categorii lucrurile difera de la o tara la alta, in functie de legislatie. In Romania exista si online teste auto categoria a,b,c,d,e pe mai multe platforme dedicate.


Cititi mai multe articole din arhiva Brand Info
//