Licitație cu artă religioasă românească veche de sute de ani, organizată de A10 by Artmark

Extrem de vechi icoane, poate cele mai valoroase aflate în colecții private, se află acum la Palatul Cesianu-Racoviță din Capitală! Casa de Licitații A10 by Artmark anunță organizarea unui nou eveniment extraordinar: Licitația de Paște – Artă Religioasă din cea mai Importantă Colecție de Artă Veche Românească – „de la Mihai Viteazul la Constantin Brâncoveanu”.

De o raritate absolută în acest eveniment sunt ușile împărătești realizate la sfârșitul sec. XVI, pe vremea lui Mihai Viteazul, într-un atelier moldovenesc, făurite din lemn sculptat manual, și ușile împărătești din epoca lui Constantin Brâncoveanu (sfârșitul sec. XVII), pictate cu scena „Bunei Vestiri” de zugravul Kiril, din Țara Românească, în tempera și foiță de aur. Ambele seturi au în această licitație prețul de pornire de 20.000 de euro și sunt adevărate opere de artă, ce evocă perpetua căutare și întruchipare a divinului. Asemenea uși erau situate în centrul iconostasului, în fața altarului.

Vechi de aproape 400 de ani sunt și alte capodopere de artă sacră atribuite școlii brâncovenești. Astfel este icoana împărătească pe lemn „Maica Domnului cu Pruncul – Doamna Îngerilor”, semnată de Andrei Zugravul din Țara Românească, piesă muzeală foarte rară, care pornește în licitație tot de la 20.000 de euro. Fie că împodobeau bogatele interioare ale palatelor voievodale, ale reședințelor episcopale ori locuințe ale marii și micii boierimi, astfel de icoane sunt astăzi remarcabile piese de colecție, de talie internațională.

„Aflate la confluența celor două mari culturi europene – cea răsăriteană și cea apuseană, Țările Române, deși se înscriu încă de la început în arta de influență bizantină determinată de apartenența poporului român la Biserica de rit ortodox, vor promova o artă cu caracteristici proprii datorită asimilării succesive a elementelor preluate de aceste culturi și adaptate specificului local. În trecutul artistic și spiritual al Țărilor Române, icoanele au avut un rol important ca obiecte de cult și venerație… Plecând de la premisele artei de tradiție bizantină, pictura de icoane, ca de altfel întreaga artă din cuprinsul Țărilor Române, va parcurge în evoluția sa mai multe etape, circumscrise unor perioade istorice ce poartă amprenta marilor domni și ctitori de artă și cultură. Spre exemplu, arta Moldovei în cursul sec. XVI trece de la arta monumentală spre cea picturală”, explică Ana Dobjanschi, istoric al artei religioase și expert al Ministerului Culturii.

Din aceeași perioadă în care s-a format primul stil național, numit brâncovenesc (epoca Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu), și de la același autor – Andrei Zugravul sunt și o Icoana împărătească pe lemn „Sfântul Ioan Botezătorul – Îngerul deșertului și Sfântul Arhanghel Mihail – Psihopomp” – preț de pornire 20.000 de euro, o icoană împărătească pe lemn „Iisus Pantocrator” – preț de pornire 17.000 de euro și o icoană împărătească pe lemn „Sfântul Ierarh Nicolae tronând” – preț de pornire 17.000 de euro. „Pictura icoanelor aparținând acestui stil se caracterizează printr-o mare bogăție și prețiozitate, ilustrând văditul gust pentru fast și opulență. Stilul brâncovenesc s-a cristalizat pe șantierul ansamblului de la Mănăstirea Hurez, ctitoria lui Constantin Brâncoveanu”, completează Ana Dobjanschi.

Acestea și multe altele, la fel de vechi și de rare, pot fi admirate în expoziția dedicată Licitației de Paște care este programată la data de 16 aprilie, de la ora 19.00. Ca de fiecare dată, Galeriile Artmark (din str. C.A. Rosetti nr. 5) sunt deschise zilnic (de luni până duminică), în intervalul orar 10.00-20.00. Mereu cu intrare liberă, nu doar de Noaptea Muzeelor!

  • Alte articole:

    Noi dispozitive Lenovo ThinkPad pentru profesioniști – creatori de conținut, ingineri, utilizatori avizați și echipe hibrid

    Lenovo a lansat un portofoliu actualizat de dispozitive ThinkPad concepute pentru a răspunde nevoilor în continuă schimbare ale profesioniștilor de azi – de la creatori de conținut și ingineri până…

    Citeste articolul
    Producătorul de bere artizanală Ground Zero: creștere de 25% în T1, 2025

    Ground Zero, unul dintre principalii producători de bere artizanală din România, a raportat o creștere de 25% a vânzărilor în primul trimestru din 2025 față de aceeași perioadă a anului…

    Citeste articolul

    Articole marketing - publicitate - PR - stiri brandINFO.ro:

    Decathlon și MedLife: parteneriat pentru promovarea stilului de viață activ și echilibrat

    Decathlon și MedLife: parteneriat pentru promovarea stilului de viață activ și echilibrat

    PRwave.ro aniversează 20 de ani de conținut relevant

    PRwave.ro aniversează 20 de ani de conținut relevant

    Decathlon, partener principal Bucharest International Half Marathon & 10K by Constantina Diță

    Decathlon, partener principal Bucharest International Half Marathon & 10K by Constantina Diță

    Colecta Națională de Alimente, ediția de Paște 2025: colectarea a peste 704 tone de alimente neperisabile

    Colecta Națională de Alimente, ediția de Paște 2025: colectarea a peste 704 tone de alimente neperisabile