
Gebrüder Weiss România, unul dintre principalii jucători ai pieței locale de transport și soluții logistice, anunță finalizarea instalării unui sistem fotovoltaic în cadrul celui mai nou hub logistic din portofoliu, la Popești-Leordeni, parte a angajamentului său pentru reducerea amprentei de carbon și eficientizarea energetică a operațiunilor.
Sistemul cuprinde 674 de panouri fotovoltaice, instalate pe acoperișul depozitului de cross-dock și logistică. Sistemul are o putere instalată de 300 kWp, iar suprafața acoperită de panouri este de aproximativ 1.635 mp, contribuind la generarea de energie verde pentru autoconsum. Energia produsă va fi folosită pentru alimentarea clădirii de birouri și susținerea activităților specifice din depozit, contribuind la eficientizarea consumului intern.
“Este un proiect-pilot strategic pentru noi, care ne oferă oportunitatea de a învăța și evalua concret impactul energiei regenerabile asupra eficienței operaționale. Ne propunem ca această clădire să devină 100% verde în următorii ani, iar sistemul fotovoltaic instalat se alătură infrastructurii deja create pentru a înainta în această direcție”, a declarat Viorel Leca, Director General al Gebrüder Weiss România.
Cu acest nou sistem fotovoltaic, compania își propune să crească substanțial acest procent și să își reducă dependența de sursele clasice de energie. Pentru moment, se estimează un grad de autoconsum de 60%, ceea ce corespunde unei autonomii energetice de aproximativ 20%.
Reducerea estimată a emisiilor de CO₂ este de aproximativ 48,85 tone pe an. Prin comparație, emisiile totale generate de consumul de electricitate la sediul din Popești-Leordeni în anul 2024 au fost de 238,87 tone de CO₂. Prin producerea de energie verde la fața locului, Gebrüder Weiss România își reduce semnificativ amprenta de carbon și contribuie la protejarea mediului.
“Acest proiect ne oferă date valoroase pentru a fundamenta viitoarele decizii strategice legate de sustenabilitate. Explorăm posibilitatea extinderii inițiativei și către hub-ul din Sibiu, urmărind dezvoltarea unei infrastructuri logistice moderne, adaptate cerințelor de eficiență energetică și responsabilitate față de mediu”, a mai spus Viorel Leca.
Această inițiativă completează alte măsuri de sustenabilitate deja implementate la nivel local, precum livrările realizate cu vehicule electrice în cadrul serviciului Home Delivery (cca. 13.000 livrări în 2024), precum și testarea unui camion electric. De asemenea, la nivelul întregii activități din România, compania urmărește creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor indirecte prin digitalizare și optimizare operațională.
Investiția din Popești Leordeni se înscrie în viziunea strategică de sustenabilitate a grupului Gebrüder Weiss, care a dezvoltat, până în prezent, 34 de sisteme fotovoltaice în Europa, cu o producție totală estimată de peste 13.000 MWh/an și o reducere a emisiilor cu peste 2.700 tone CO₂.
Cu sediul central în Lauterach (Austria), Gebrüder Weiss Holding AG este un furnizor global de servicii logistice complete, cu aproximativ 8.600 de angajați și 180 de locații deținute de companie. Compania a generat venituri de 2,71 miliarde de euro în 2024. Portofoliul său include soluții de transport și logistică, servicii digitale și de management al lanțului de aprovizionare. Combinația dintre competența digitală și cea fizică permite Gebrüder Weiss să răspundă rapid și flexibil la nevoile clienților. Compania de familie – cu o istorie de peste jumătate de mileniu – a implementat o varietate mare de inițiative de mediu, economice și sociale. Astăzi, este considerată și un pionier în practicile de afaceri durabile.
Gebrüder Weiss aniversează 30 de ani de activitate în România și se bazează astăzi pe o infrastructură națională de hub-uri logistice situate în București, Arad, Sibiu, Cluj, Bacău, Brașov, Constanța și Craiova. Filiala din Sibiu a fost extinsă în 2022, iar în 2024 a fost inaugurat cel de-al doilea hub logistic de lângă București. Compania oferă clienților săi soluții de logistică inteligente și oferă servicii flexibile de distribuție prin transport rutier, feroviar, aerian și maritim.