• EUR:
  • USD:

Promotie de Brand

Vorbesti, Net Primesti de la Vodafone, pentru toti utilizatorii din Romania, indiferent de retea Vorbesti, Net Primesti de la Vodafone, pentru toti utilizatorii din Romania, indiferent de retea

Utilizatorii Cartelei Vodafone, atat cei noi cat si cei existenti, pot acumula trafic de date gratuit, de pana la 10 MB/ minut, in limita a 10 GB/ luna. In premiera, campania “Vorbesti, Net Primesti” se adreseaza si utilizatorilor din alte...

citeste mai mult

Promotie de Brand

Toshiba reintroduce Garantia No Matter What, oferind clientilor protectie completa pentru laptopurile lor Toshiba reintroduce Garantia No Matter What, oferind clientilor protectie completa pentru laptopurile lor

Toshiba Europe GmbH a anuntat relansarea Garantiei No Matter What – o oferta care confera un plus de siguranta in cazul unor evenimente neasteptate si nedorite. Disponibila gratuit la achizitionarea laptopurilor de consum, Garantia No Matter What...

citeste mai mult

Promotie de Brand

Peste 30 de premii pentru cei care aleg STAR Student, pachetul gratuit de produse si servicii BT Peste 30 de premii pentru cei care aleg STAR Student, pachetul gratuit de produse si servicii BT

Banca Transilvania a dat startul unei campanii cu peste 30 premii atractive pentru persoanele care aleg până la finalul anului pachetul gratuit STAR Student. Se pot câstiga următoarele: 3 iPhone-uri 6S, 3 Ipad-uri si 25 de brătări Fitbit...

citeste mai mult

Cunescu, Balaciu si Asociatii - societatile de leasing ar putea sa recupereze TVA-ul pentru bunurile nerecuperate dupa rezilierea contractelor

Cunescu, Balaciu si Asociatii - societatile de leasing ar putea sa recupereze TVA-ul pentru bunurile nerecuperate dupa rezilierea contractelor

Cunescu, Balaciu si Asociatii obtinut în instantă o victorie importantă pentru una dintre cele mai mari societăti de leasing, dar si pentru piata de profil din România. Conform deciziei Tribunalului Bucuresti se anulează o decizie de impunere ce are ca obiect stabilirea de TVA aferent bunurilor nerecuperate de societate ca urmare a rezilierii contractelor de leasing.

“Decizia Tribunalului Bucuresti în această spetă arată gradul de maturitate la care au ajuns unele instante din România. Este pentru prima dată când se ia o astfel de decizie pe o spetă care priveste toate companiile din piata de leasing. Decizia creează un precedent important pentru aceste companii si repară o situatie total nedreaptă, aceea de a plăti statului TVA pe un bun nerecuperat, după rezilierea uni contract de leasing. Acest moment vine să confirme directia practicii judiciare a instantelor nationale în deplină concordantă cu dispozitiile legislatiei europene”, declară Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu si Asociatii.

Societatea de leasing a fost reprezentantă în acest proces de Cunescu, Balaciu si Asociatii prin avocatii Alexandra Ologu (senior associate) si Dinu Petre (partener coordonator).

Cunescu, Blaciu si Asoiati reprezintă în România zona de legal a retelei internationale de consultantă NEXIA International, făcând parte si din reteaua specializata a firmelor de avocati ADVOC International. În prezent, CBA a ajuns la un număr de 17 avocati, dintre care 8 sunt avocati seniori si alcătuiesc împreună cu cei sapte parteneri o echipa redutabilă în litigii si consultanta de business. Numărul clientilor pentru care avocatii casei au prestat servicii în 2012 depăseste 110 companii.

Cunescu, Balaciu si Asociatii a fost înfiintată în anul 1996 de Constantin Cunescu si Alina Anca Balaciu, fiind una dintre primele case de avocatură de business din Bucuresti.  Principalele  domenii de activitate ale societătii de avocatură se regăsesc în asistenta juridică în proiecte mari de investitii si infrastructură, în asistentă pentru proceduri de fuziuni si achizitii, precum si în domeniul internetului si al comertului electronic. Specialistii de la Cunescu, Balaciu si Asociatii acoperă cu solutii eficiente spete privind proprietatea industrială si drepturile de autor, constructiile, relatiile de muncă, viata societătilor comerciale dar si exproprieri si retrocedări.


SPETA


Obiectul cererii de chemare în judecată a constat în  anularea în tot a Deciziei de solutionare emisă de Directia Generală de Solutionare a Contestatiilor din cadrul ANAF si pe cale de consecintă anularea deciziei de impunere prin care a fost stabilită în sarcina unei societăti de leasing TVA suplimentară aferentă bunurilor ce au făcut obiectul unor contracte de leasing ce au fost reziliate.
Temeiul invocat de organul fiscal pentru stabilirea la plată a TVA aferente ratelor nefacturate pentru contractele reziliate si pentru care bunurile nu au fost reposedate, a fost art. 128 (4) lit. d din Codul Fiscal, care asimilează bunurile lipsă din gestiune, unei livări cu plată.

Specificitatea acestui dosar a constat în faptul că de la data emiterii deciziei de impunere si până la data finalizării litigiului, pe fond, legislatia în materie s-a modificat de 2 ori, dispozitiile fiind vădit contradictorii.

Independent de evidenta încălcare a principiului certitudinii impunerii prevăzut de organul fiscal, atât interpretarea initială a organului fiscal cât si prevederea introdusă de HG nr. 150/2011 erau contrare legislatiei europene, respectiv art. 16,18 si 185 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA-ului.

Această transpunere incorectă în legislatia natională a prevederilor Directivei TVA a constituit motivul declansării procedurii de infrigement împotriva României, la sesizarea Asociatiei Societătii Financiare din România.

Pentru a evita declansarea procedurii de infrigement, prin O.G. nr. 15/2012 privind modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal a fost eliminată obligatia autocolectării TVA –ului pentru bunurile lipsă din gestiune, respectiv a fost abrogat art. 128 (4) lit. d.

În acest sens, Tribunalul Bucuresti achiesează la principiul de drept privind prioritatea normelor europene în fata normelor nationale contrare.


Cititi mai multe articole din arhiva Brand Info
//