• EUR:
  • USD:

Promotie de Brand

Vorbesti, Net Primesti de la Vodafone, pentru toti utilizatorii din Romania, indiferent de retea Vorbesti, Net Primesti de la Vodafone, pentru toti utilizatorii din Romania, indiferent de retea

Utilizatorii Cartelei Vodafone, atat cei noi cat si cei existenti, pot acumula trafic de date gratuit, de pana la 10 MB/ minut, in limita a 10 GB/ luna. In premiera, campania “Vorbesti, Net Primesti” se adreseaza si utilizatorilor din alte...

citeste mai mult

Promotie de Brand

Toshiba reintroduce Garantia No Matter What, oferind clientilor protectie completa pentru laptopurile lor Toshiba reintroduce Garantia No Matter What, oferind clientilor protectie completa pentru laptopurile lor

Toshiba Europe GmbH a anuntat relansarea Garantiei No Matter What – o oferta care confera un plus de siguranta in cazul unor evenimente neasteptate si nedorite. Disponibila gratuit la achizitionarea laptopurilor de consum, Garantia No Matter What...

citeste mai mult

Promotie de Brand

Peste 30 de premii pentru cei care aleg STAR Student, pachetul gratuit de produse si servicii BT Peste 30 de premii pentru cei care aleg STAR Student, pachetul gratuit de produse si servicii BT

Banca Transilvania a dat startul unei campanii cu peste 30 premii atractive pentru persoanele care aleg până la finalul anului pachetul gratuit STAR Student. Se pot câstiga următoarele: 3 iPhone-uri 6S, 3 Ipad-uri si 25 de brătări Fitbit...

citeste mai mult

Noul Cod Civil 2011 si impactul asupra mediului de afaceri

Noul Cod Civil 2011 si impactul asupra mediului de afaceri

Începând cu 1 octombrie 2011, când va intra în vigoare noul Cod Civil, băncile si institutiile financiare nebancare vor avea la dispozitie instrumente noi care pot spori flexibilitatea în structurarea tranzactiilor de creditare. Pe de altă parte, avocatii Reff si Asociatii avertizează că anumite reglementări sunt neclare sau incomplete, atrăgând riscuri de interpretare de natură să diminueze nivelul de protectie acordat de lege creditorilor garantati. În acelasi timp, noul cod oferă drepturi suplimentare împrumutatilor, îmbunătătindu-le situatia fată de reglementarea actuală, inclusiv pe segmentul corporate.

„Noul Cod Civil va aduce schimbări semnificative în relatia dintre bancă si împrumutat”, atrage atentia Simina Mut, Managing Associate în cadrul Reff & Asociatii. “O evaluare precisă poate fi realizată doar în timp, pe măsura ce practica se va dezvolta, iar doctrina si jurisprudenta vor aduce mai multă claritate noilor reglementări. Perioada următoare va fi una marcată de un anumit nivel de incertitudine si nu excludem modificări succesive ale noului Cod”.

Prin noul Cod Civil, o serie de clauze care se regăseau si până acum în contractele de credit si de garantie primesc o reglementare legală. 

„Dacă până acum libertatea contractuală stătea la baza acestor practici, rămâne de văzut dacă nu cumva legiferarea acestora va restrânge de fapt drepturile părtilor în amenajarea contractuală a relatiei lor. Atât băncile, cât si împrumutatii trebuie să analizeze în detaliu impactul noului Cod Civil asupra negocierilor care vor fi în curs la 1 octombrie, asupra contractelor de credit în vigoare si garantiilor existente, formalitătilor de publicitate pentru garantii etc.” subliniază în continuare Simina Mut.

Andrei Burz-Pînzaru, coordonatorul practicii de drept bancar si financiar din cadrul Reff & Asociatii, adaugă: “Noul Cod Civil are un impact direct asupra termenilor contractuali si interpretarea lor în contractele de credit si garantie. În plus fată de aspectele teoretice care vor impune o revizuire completă a documentatiei standard de credit si garantii pentru a se asigura validitatea acestora conform noului Cod Civil, va fi interesant de văzut impactul asupra negocierilor comerciale într-o perioadă care oricum nu este una usoara pentru comunitatea bancară. Personal, consider că impactul cel mai spectaculos va apărea în cazul în care creditorii vor implementa instrumentul juridic nou introdus – fiducia, care va permite creditorilor să utilizeze în scop de garantie echivalentul românesc al trustului – concept specific mai degrabă unor jurisdictii ca Marea Britanie sau SUA. Acest concept nu a fost folosit în mod traditional ca instrument de garantare, dar prezintă caracteristici interesante care îl pot transforma dintr-un instrument de management al activelor într-unul de garantie. Pe de altă parte, utilizarea acestei structuri juridice în scop de garantare este de natură să creeze probleme comerciale semnificative care cu sigurantă nu vor fi bine primite de către împrumutati.”

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Civil, băncile trebuie să acorde un termen minim de 15 zile împrumutatilor pentru rambursarea creditului în caz de denuntare unilaterală a contractului de către bancă. Mai mult, în lipsă de stipulatie contrară, băncile nu vor putea denunta unilateral contractele de credit decât pentru motive temeinice, care privesc beneficiarul facilitătii de credit.

Executarea ipotecilor mobiliare poate fi pusă sub un serios semn al întrebării în conditiile în care noul Cod Civil prevede că opozitia la executare suspendă de drept procedura de vânzare până la solutionarea definitivă a cauzei. În plus, dacă până acum puteau formula opozitie la executare debitorul, alti creditori ai debitorului având garantii asupra aceluiasi bun si proprietarul bunului, conform noului Cod pot face opozitie, în plus fată de cei de mai sus (si sub rezerva dovedirii interesului), fidejusorii, codebitorii solidari, precum si orice persoană care a notificat existenta unui drept sau a unei pretentii cu privire la bunul executat.

Noul Cod Civil introduce conceptul de „perfectare” a ipotecilor, ceea ce înseamnă, în primul rând, că simpla înscriere în arhiva electronică nu va mai constitui formalitate suficientă pentru a asigura eficienta si opozabilitatea garantiilor asupra bunurilor mobile.

Cu privire la conturile bancare, noul cod prevede dreptul titularului de a dispune în mod liber de sumele din contul curent, fără altă conditie decât notificarea prealabilă, în măsura în care aceasta a fost agreată contractual. În functie de interpretarea care se va da acestei prevederi, împrumutatii ar putea să se prevaleze de aceasta pentru a justifica refuzul de respectare a conditiilor prevăzute în contractul de credit referitoare la utilizarea sumelor puse la dispozitie.

Un alt concept nou referitor la conturi este acela de „control asupra contului” – ca modalitate alternativă de asigurare a publicitătii garantiei, fără a mai fi necesară înscrierea la arhivă. Conform noului cod, ipoteca creditorului care are controlul unui cont este preferată ipotecii unui creditor care nu are controlul asupra acestuia. Acest nou concept poate ridica probleme semnificative în cazul garantiilor asupra conturilor deschise de împrumutati la alte bănci decât creditorul si va fi de natura să extindă practicile băncilor de a  impune împrumutatilor restrictii privind deschiderea de conturi la alte bănci.

Acestea sunt doar câteva dintre noutătile aduse de noul Cod Civil cu relevantă pentru piata bancară, noile modificări acoperind în fapt o plajă mai largă, de la renuntarea la terminologia de garantii reale mobiliare – înlocuită cu cea de „ipoteci mobiliare” (si abrogarea titlului VI din legea nr. 99/1999) până la reglementarea trustului sub forma contractului de fiducie.

Anticipând impactul substantial al noului Cod Civil, societatea de avocati Reff & Asociatii a lansat platforma online www.Codcivil2011.ro, care tratează aspectele de noutate introduse de noul Cod Civil dintr-o perspectivă practică, cea a impactului asupra mediului de afaceri din România. Site-ul va fi completat în mod constant cu analize despre impactul noilor prevederi asupra diverselor domenii de activitate, precum si cu informatii practice.

Reff si Asociatii este societatea de avocati afiliată Deloitte România, operând împreună cu practica multidisciplinară a Deloitte România si cu reteaua internatională de avocati care colaborează cu Deloitte pe plan global. Avocatii din cadrul Reff si Asociatii au experientă în tranzactii complexe, adresând problematica juridică din perspectiva multidisciplinară si în considerarea bunelor practici internationale. Apartenenta la echipa multidisciplinară a Deloitte ne permite oferirea unor solutii complete la problemele clientilor.  Avocatii nostri oferă servicii de cel mai înalt nivel care se bazează atât pe experienta juridică, cât si pe utilizarea unor proceduri inovatoare. Abordarea globală si sistematică a aspectelor analizate permite clientilor nostri să integreze aspectele juridice în deciziile lor strategice încă din fazele incipiente ale operatiunilor, anticipând si prevenind riscurile juridice si minimizând potentialele perturbări ale activitătilor desfăsurate.

Editia 2011 a Legal 500, Europe, Middle East & Africa clasează Reff si Asociatii printre cele mai importante case de avocatură si recomandă serviciile oferite de avocatii acesteia pentru asistentă în domeniile: financiar-bancar,  drept corporatist, M&A si imobiliar. Conform celor citate în anuarul Legal 500, clientii apreciază echipa Reff si Asociatii pentru „asistenta tehnică excelentă” si “capacitatea de a răspunde unor solicitări complexe în cadrul unor termene limită foarte strânse”.  De asemenea, Reff si Asociatii a fost recomandată pentru aria de practică M&A de către ghidul juridic international Chambers Europe 2011.
 
Premii si nominalizări Reff si Asociatii:

Premiul pentru cea mai importantă tranzactie a anului 2010 în domeniul imobiliar - Ziarul Financiar, Gala Avocatilor, 2011
Nominalizare pentru „Cea mai importanta tranzactie de finantare bancară” - Ziarul Financiar, Gala Avocatilor, 2011
Premiul pentru Societatea de Avocati a anului 2010 în România, în domeniul imobiliar - Avocatnet, Gala Avocatnet.ro | 10 ani, 2011
Premiul pentru Tranzactia anului 2010 în România - Avocatnet, Gala Avocatnet.ro | 10 ani, 2011
Premiul pentru cea mai importantă tranzactie a anului 2009 în domeniul imobiliar - Ziarul Financiar, Gala Avocatilor, 2010
Premiul pentru cea mai importantă tranzactie a anului 2009 în domeniul imobiliar - Finmedia, Gala Avocati de Top, 2010

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu, o uniune de firme Swiss Verein, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale - audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in 140 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor peste 169.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.


Cititi mai multe articole din arhiva Brand Info
//